MEĐUNARODNA SURADNJA

Spomen područje Jasenovac od 2002. godine surađuje s mnogim muzejima i memorijalima iz Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Izraela. Putem International Partnership Among Museums (IPAM) Spomen područje Jasenovac ostvaruje kvalitetnu bilateralnu suradnju s US Holocaust Memorial Museum iz Washingtona u kojem su kustosi Sposmne područja Jasenovac educirani o svim muzeološkim temama. Posebno valja istaknuti suradnju s Auschwitz Birkenau Memorial Museum, Imperial War Museum iz Londona, Yad Vashem iz Jeruzalema, Anne Frank House iz Amsterdama i Shoah Memorial iz Pariza.

Republika Hrvatska je 2005. godine postala redovnom članicom International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) te putem te međunarodne mreže institucija i muzeja Spomen područje Jasenovac surađuje sa svim članicama IHRA-e.

Spomen područje Jasenovac u suradnji s Ministrastvom kulture RH i Ministarstvom znanosti i obrazovanja RH sudjeluje u organiziranju međunarodnih seminara vezanih uz obilježavanje Dana sjećanja na Holokaust 27. siječnja te organizira brojne radionice unutar Spomen područja Jasenovac - Memorijalnog muzeja i Obrazovnog centra za sve posjetitelje pa tako i skupine učenika i studenata iz inozemstva.

Međunarodna suradnja za Spomen područje Jasenovac od posebne je važnosti stoga što internacionalnim povezivanjem i izobrazbom, Memorijalni muzej sa svojim Obrazovnim centrom dobiva međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost koja omogućuje Spomen području Jasenovac da doprinosi europskoj kulturnoj baštini te na taj način međunarodnoj javnosti transparentno pokazuje kako se suočavati s vlastitom prošlošću i kako se zajedno s međunarodnim organizacijama zalagati za ljudska prava i demokraciju te suvremenu edukaciju o genocidu i Holokaustu.