18. LIPNJA 2010.

Bogdan Bogdanović (1922. - 2010.)

18. lipnja 2010. u 87. godini života u Beču je preminuo arhitekt, kipar i filozof Bogdan Bogdanović.

Objavio je velik broj knjiga, izlagao na mnogim izložbama, izgradio je nebrojene spomenike. Jedan od njih je jasenovački "Cvijet". Bio je vezan uz Jasenovac, a Spomen području je 2004. godine poklonio nekoliko stotina crteža i skica "Cvijeta". Bio je nebrojeno puta gost na svečanim komemoracijama te je prisustvovao radovima na sanaciji i konzervaciji, prema njegovim riječima, najdražeg mu spomenika.

2004. godine s ravnateljicom Natašom Jovičić napisao je knjigu "Apsolutno paf" koja je proglašena jednom od najčitanijih knjiga.

2007. godine dobitnik je ugledne nagrade Carlo Scarpa za najbolje osmišljen memorijal u Europi koja je uručena Spomen području Jasenovac.

Nataša Jovičić i urednica jasenovačke biblioteke Tea Benčić Rimay 2009. godine uredile su knjigu "Geneza Cvijeta Bogdana Bogdanovića" koja sadrži sve autobiografske tekstove koje je Bogdanović pisao o Jasenovcu.

Riječi ovog velikog mislioca i vizionara pomagale su nam na putu kreiranja onakvog Spomen područja Jasenovac kakvim ga je Bogdanović zamišljao - mjesta sjećanja, istraživanja istine, obrazovanja te mira i oprosta.

Posjetitelji se na Spomen području Jasenovac mogu upisati u knjigu žalosti.