31. SIJEČNJA 2013.

U organizaciji Historijskog muzeja BiH, Muzeja grada Zenice i Javne ustanove Spomen područja Jasenovac, u četvrtak 31. siječnja 2013. godine otvorena je putujuća izložba pod nazivom „Kraj logora Jasenovac", autora Đorđa Mihovilovića. Izložba je otvorena u prostoru zeničke Sinagoge .

Izložba donosi svjedočanstva o posljednjim danima najvećeg logora smrti na prostoru bivše Jugoslavije. Posvećena je grupi od 600 logoraša koji su pred kraj Drugog svjetskog rata, u travnju 1945. godine, pokušali proboj iz logora, a taj pokušaj preživjelo je samo 89 zatočenika. Izložba je do sada bila postavljena u Spomen području Jasenovac te u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Izložba su u prisustvu većeg broja građana Zenice otvorili direktor Muzeja grada Zenice gospodin Adnadin Jašarević, sin preživjelog sudionika proboja Živka Adžića gospodin Zoran Adžić i autor izložbe Đorđe Mihovilović. Na otvorenju su bili prisutni i predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Sretko Radišić, kantonalni premijer Fikret Plevljak i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović.

 


Autor izložbe Đorđe Mihovilović sa Sinišom Komlenovićem i Zoranom Adžićem, sinovima preživjelih sudionika proboja Dragutina Komlenovića i Živka Adžića.

 Sinagoga u Zenici