1. KOLOVOZA 2013.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu, na romskom groblju u mjestu Uštica, održana je komememoracija. Skup je organizirao Centar za provedbu integracije Roma u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Prigodne govore održali su gđa. Anka Dalipovski, predsjednica Centra za provedbu integracije Roma u RH i EU, g. Stevo Đurđević, član Savjeta Spomen područja Jasenovac u ime romske zajednice u Hrvatskoj, g. Ibrahim Gušani, predsjednik Nacionalne koordinacije županijskih vijeća romske nacionalne manjine u RH i g. Željko Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. U posljednjem dijelu komemoracije, nazočna izaslanstva položila su vijence ispred spomen ploče na romskom groblju u Uštici.

Nakon komemoracije oko 300 predstavnika romske zajednice posjetilo je Memorijalni muzej Spomen područja Jasenovac, te dvije izložbe u Obrazovnom centru:  "Pošta iz koncentracijskih logora Jasenovac i Stara Gradiška" i "Kraj logora Jasenovac - u spomen na sve stradale i preživjele zatočenike".