29. SIJEČNJA 2015.

U prostoru Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH 28. siječnja 2015. održana je promocija knjige „Zagrebački tramvajci u koncentracijskom logoru Jasenovac“ autora Đorđa Mihovilovića, višeg kustosa Spomen-područja Jasenovac. Promocija je održana u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Holokausta.

U knjizi su predstavljeni podaci o radnicima Zagrebačkog električnog tramvaja koji su na različite načine ubijeni u logorima iz sustava koncentracijskog logora Jasenovac.

Prva hapšenja zagrebačkih tramvajaca, koji su uglavnom bili članovi komunističke partije, uslijedila su zbog njihova sudjelovanja u radu sindikata, radničkom pokretu, štrajkovima i borbi za bolji društveni položaj. Uhićivanje radnika provodilo se u dva vala, u kolovozu 1941. i studenom 1944. godine.

Knjiga uz biografske priloge popraćene fotografijama i dokumentima donosi popis svih radnika ubijenih u Jasenovcu, te datume njihova rođenja i hapšenja.

Na promociji su sudjelovale Nataša Jovičić, ravnateljica Spomen-područja Jasenovac te Nataša Mataušić, muzejska savjetnica u Hrvatskom povijesnom muzeju.