13. LIPNJA 2015.

U subotu 13. lipnja 2015. na Mrakovici viši kustos Memorijalnog muzeja Jasenovac Đorđe Mihovilović održao je radionicu i predavanje na temu „Proboj iz jasenovačkog logora Ciglana 22. 4. 1945. godine“.

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Centra za mlade „Kvart“ iz Prijedora i udruge "Optimisti 2004" iz Kozarca od 12. do 17. lipnja 2015. godine održava se šesti po redu regionalni kamp „Kozarac 2015".

Kamp okuplja mlade iz cijele Bosne i Hercegovine (Sarajeva, Banja Luke, Prijedora, Tuzle, Konjica...) s ciljem pokretanja dijaloga o teškim temama iz prošlosti, ali i propitivanja načina na koje se sjećamo žrtava i obilježavamo mjesta stradanja. Osim toga, upoznavanje, druženje i povezivanje mladih osoba je značajan aspekt ovog događaja.

U protekla dva navrata 2013. i 2014. godine sudionici Kampa posjetili su Spomen-područje Jasenovac u sklopu obilaska memorijala iz Drugog svjetskog rata. Kako organizatori ove godine nisu bili u mogućnosti organizirati posjet Jasenovcu, Spomen-područje Jasenovac prihvatilo je njihov poziv za sudjelovanjem u radu Kampa.