VELJAČA 2016.

Andriana Benčić, znanstvena suradnica Spomen područja Jasenovac, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Odsjeku za sociologiju, obranila je 15. veljače 2016. godine doktorski rad naslovljen ˝Socijalna konstrukcija kolektivnih sjećanja na Domovinski rat˝.

Andriana je kao suradnica Spomen područja Jasenovac najveći dio svog istraživačkog doktorskog projekta napravila u okviru Spomen područja, a sa specifičnim fokusom na politički utjecaj prošlosti Drugog svjetskog rata i poraća (te osobito Jasenovca) na Domovinski rat.

Za iznošenje tog projekta bila je nagrađena stipendijom Muzeja holokausta u Washingtonu (USHMM).

Nakon obranjenog doktorskog rada, Andriana će kao postdoktorski istraživač za problematiku Jasenovca sudjelovati na trogodišnjem postdoktorskom projektu naziva Accessing Campscapes: Inclusive Strategies for Using European Conflicted Heritage. Projekt je financiran putem programa HERA Joint Research Programme, a temeljit će se na dubinskim istraživanjima nekoliko mjesta sjećanja koja su bili koncentracijski logori: Bergen-Belsen, Treblinka, Jasenovac, Falstad, Westerbork i Lety.

Tijekom 2017. godine, Andriana će svoj postdoktorski znanstveni projekt o Jasenovcu (naziv projekta: Jasenovac as it is Reflected in National and European Memory Politics) nastaviti u Međunarodnom istraživačkom centru o holokaustu u muzeju Yad Vashem u Jeruzalemu, gdje će boraviti od ožujka do lipnja 2017. godine.