23. SVIBNJA 2018.

Projekt „Stradanje Roma u Hrvatskoj u Drugom svjetskom ratu: dokumenti, sjećanja, obrazovanje“, u kojem sudjeluje i Spomen područje Jasenovac, zamišljen je u tri faze. Prva faza obuhvatila je istraživanja u arhivima i muzejima gdje su prikupljeni dokumenti i fotografije o stradanju Roma u Drugom svjetskom ratu. U drugoj fazi projekta, pripremljena je putujuća izložba pod nazivom „Romi u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“. Izložba je prilagođena i namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola. Izložba je otvorena u 5 osnovnih škola u Hrvatskoj: OŠ Darda (9. travnja), OŠ Macinec (16. travnja), OŠ Žitnjak u Zagrebu (23. travnja), OŠ Braće Bobetko u Sisku (14. svibnja) te u OŠ Jasenovac (22. svibnja). Kroz izložbu i predavanje, učenici su mogli saznati više o povijesti romske zajednice u Hrvatskoj te o zločinima počinjenim nad Romima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske. U trećoj fazi planira se izdavanje priručnika u kojima bi se nastavnicima pružili dodatni materijali koji bi im pomogli u obrađivanju ove teme.

U projektu sudjeluju Danijel Vojak s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ (voditelj projekta), Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Ivo Pejaković iz Spomen područja Jasenovac te nezavisni istraživač Neven Kovačev.

Projekt je financijski podržala njemačka zaklada „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“ (Sjećanje, odgovornost i budućnost).