10. STUDENOG 2018.

U četvrtak, 8. studenog 2018. godine u 18h otvorena je izložba „Sarajevski vlak bez voznog reda“ u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Autor izložbe je Đorđe Mihovilović, viši kustos Javne ustanove Spomen područje Jasenovac. Izložba je rezultat višegodišnje suradnje Spomen područja Jasenovac i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Posvećena je radnicima sarajevske Željezničke radionice „Vaso Miskin Crni“ koji su stradali u ustaškom logoru Jasenovac tijekom Drugog svjetskog rata zbog vjerske ili nacionalne pripadnosti ili kao komunisti, skojevci i protivnici ustaškog režima. Kroz ustaške logore u Jasenovcu i Staroj Gradiški prošla su ukupno 152 željezničara sarajevske Radionice, od kojih je 125 ondje ubijeno.

Prisutnima su se na otvorenju obratili gospođa Elma Hašimbegović, ravnateljica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, gospodin Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac i autor izložbe Đorđe Mihovilović. Izložba će biti otvorena za posjetitelje sljedeća dva tjedna.