27. STUDENOG 2019.

U utorak, 27. studenog 2019. godine, Spomen područje Jasenovac posjetila je posebna izaslanica za pitanja holokausta State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država, gospođa Cherrie Daniels. U pratnji posebne izaslanice bili su predstavnici židovskih međunarodnih organizacija WJRO i B’nai B’rith, gospodin Dan Mariaschin, gospodin Ivan Čerešnješ te gospodin Evan Hochberg. Uvaženo izaslanstvo u posjet su primili ravnatelj Ivo Pejaković te kustosica Memorijalnog muzeja dr. sc. Andriana Benčić Kužnar.

Tijekom sastanka, upoznali su članove izaslanstva s povijesti logora Jasenovac, politikom ustaškog pokrata koji je doveo do masovnih zločina holokausta i genocida, te razvojem kulture sjećanja u Jugoslaviji i Hrvatskoj. Isto tako, na sastanku je bilo riječi o planovima rada Spomen područja Jasenovac u sljedećem razdoblju.

Nakon sastanka, gospođa Daniels i članovi izaslanstva obišli su Memorijalni muzej i prostor Spomen područja te su kod spomenika Cvijet zapalili svijeće za žrtve logora Jasenovac.