13. VELJAČE 2020.

12. veljače 2020. godine u Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac otvorena je izložba "Tikkum olam - popravljanje svijeta" u organizaciji umjetničke organizacije Elkana i Spomen područja Jasenovac. Tikkum olam je koncept koji potječe iz judaizma i govori o dužnosti svakog pojedinca da aktivnim djelovanjem popravlja svijet.

Posjetiteljima su se obratili glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević, ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković i članovi umjetničke radionice Elkana Feđa Aaron Bučić i Jasmina Kos. 

Idejni autor projekta i osnivač Elkane je splitski umjetnik Feđa Aaron Bučić koji je izradio središnji dio izložbenog postava. U projektu Tikkum olam umjetnici iz Hrvataske, Izraela, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije su izrazili svoje viđenje svijećnjaka menore, kao simbola širenja svjetla i dobra kroz svijet. U izradi su koristili ekskluzivne, rijetke materijale poput meteorita, 2000 godina starih arheoloških nalaza i plemenitih metala što je rezultiralo ručno rađenim, unikatnim djelima i nakitom. 

 

 

 

 

 

Fotograf: Željko Gašparović

 

Fotograf: Željko Gašparović

 

Fotograf: Željko Gašparović

 

Fotograf: Željko Gašparović

 

Fotograf: Željko Gašparović