23. STUDENOG 2020.

Priopćenje

Osuda oštećenja umjetničke instalacije K19 u Varaždinu 

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem osuđuje morbidni čin oštećenja umjetničke instalacije K19, autora Zlatka Kopljara, putem iscrtavanja simbola nacističke svastike i ustaškog simbola U, a uz to je uz njih iscrtan simbol križa.

Umjetnička instalacija izrađena je od opeke koja je proizvedena u postrojenjima nekadašnje ciglane u Jasenovcu, a koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazila u sklopu ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Prvi put je izložena 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Na simboličan način, autor je ovu umjetničku instalaciju posvetio žrtvama genocida i holokausta u logoru Jasenovac.

Iscrtavanjem simbola mržnje nepoznati počinitelj(i) oskrvnuo je sjećanje na žrtve jer upravo pod tim simbolima za vrijeme Drugog svjetskog rata brojni muškarci, žene i djeca deportirani su u logore smrti na području tadašnje Nezavisne Države Hrvatske te širom okupirane Europe. Na ovaj način se u javnom prostoru vrijeđa sjećanje na žrtve, a potomcima žrtava prijeti se novim progonima i zločinima.

Sjećanje na žrtve holokausta civilizacijska je obaveza, kao i stvaranje društva u kojem će bilo kakvi oblici širenja govora mržnje biti neprihvatljivi.