30. TRAVNJA 2021.

U Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac otvorena je izložba “Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac”.

Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori su JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Izložba se realizira uz podršku Fondacije EVZ (Erinnerung, Verantwortung und Zukunft; hrv. Sjećanje, odgovornost, budućnost) i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

U središnjem dijelu otoka Paga nalazi se duboka uvala u koju se ulazi s njegove sjeveroistočne strane što gleda na Velebit. Tu je, na terenu koji svojim izgledom podsjeća na Mjesečevu površinu, bio smješten logor Slana. Surovi uvjeti logora, kao i jednako surov odnos ustaša prema zatočenicima, nisu ostavili puno svjedoka koji bi mogli ispričati priču o ovom mjestu te nam je svako sačuvano svjedočanstvo dragocjeno. U logoru su se nalazila dva podlogora: jedan za Srbe, drugi za Židove. Nakon zatvaranja logora Slana u kolovozu 1941., preostali zatočenici koji nisu likvidirani prilikom napuštanja logora, postali su prvi zatočenici logora Jasenovac.

Ova izložba posvećena je njima.

Izložba je otvorena za javnost do 1. lipnja 2021.