16. LIPNJA 2021.

Izložba „Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac” otvorena je u Beogradu 10. lipnja 2021. godine u prostoru Endžio Haba. Partnerska organizacija koja je pomogla u realizaciji i otvaranju izložbe u Beogradu je Centar za primijenjenu povijest (Centar za primenjenu istoriju). Prilikom otvaranja izložbe okupljenim posjetiteljima obratili su se direktor Centra Milovan Pisarri, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić, v. d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić te autor izložbe i ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković.

Izložba je realizirana uz podršku Fondacije EVZ (Erinnerung, Verantwortung und Zukunft; hrv. Sjećanje, odgovornost, budućnost) i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

U Beogradu će biti otvorena do 20. lipnja 2021.

Ranije istoga dana g. Ristić i g. Pejaković obišli su izložbu slika „Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti uskrsenja“ (Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja). Autorica izložbe je monahinja Marija iz pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu. Izložba slika može se pogledati u prostoru Povijesnog muzeja Srbije (Istorijskog muzeja Srbije).

Nakon posjeta izložbi g. Ristić i g. Pejaković održali su sastanak u prostoru Muzeju žrtava genocida.

http://studiob.rs/izlozba-o-logorima-slana-i-jasenovac-od-veceras-u-beogradu/