HeaderImg image

Otvorenje izložbe „Objektiv NDH: Opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost”

19.05.2023.

DSC_3972.JPG

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac i Srpsko narodno vijeće su u četvrtak, 18. svibnja 2023. godine u Muzeju grada Zagreba otvorili izložbu „Objektiv NDH: Opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost”.

 

Autori izložbe su viši kustos u Spomen području Jasenovac Đorđe Mihovilović te voditeljica Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća Aneta Vladimirov, a Damir Gamulin i Antun Sevšek autori su likovnog rješenja i grafičkog oblikovanje izložbe.

 

Izložba se temelji na građi koja se čuva u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu (fond HR-HDA-259, Redarstvena oblast za grad Zagreb). Riječ je o policijskim kartonima koji su nastali u razdoblju uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata, a na svakom od kartona nalaze se biografski podaci i kronologija o razlozima uhićenja osoba različite vjerske, etničke i političke pripadnosti. Kroz arhivsko istraživanje, izdvojeni su policijski kartoni osoba koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata deportirane u logor Jasenovac. Ono što je posebno značajno je činjenica da se na velikom broju policijskih kartona nalaze fotografije žrtava i preživjelih zatočenika. Time je stvoren prostor za muzeološku obradu dokumenata te njihovu vizualizaciju u javnom prostoru, kao obliku memorijalizacije i čuvanja sjećanja na žrtve.

 

Izložba će biti otvorena do 11. lipnja 2023. godine. Spomen područje Jasenovac ovim se putem zahvaljuje Muzeju grada Zagreba na ustupanju prostora i gostoprimstvu, Srpskom narodnom vijeću na pomoći i suradnji pri realizaciji izložbe te Hrvatskom državnom arhivu na ustupanju arhivske građe.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE