HeaderImg image

Obrazovanje

Temeljne zadaće JUSP Jasenovac su: sačuvati sjećanje na jasenovačke stradalnike i podučiti nenasilju, demokraciji i ljudskim pravima.

U Obrazovnom centru JUSP Jasenovac mladi osvještavaju posljedice nijekanja ljudskog dostojanstva. Uče kako prepoznati probleme prije nego se pojave, kako spriječiti i zaustaviti svaki oblik nasilja, kako zaštiti one koji bi mogli postati žrtve.

Obrazovni centar otvoren je zajedno s Memorijalnim muzejom 27. studenog 2006. godine. On je djelo Produkcije 004, interdisciplinarnog tima za arhitekturu, urbanizam, grafički i produkt dizajn. Prostor Obrazovnog centra je jednostavna učionica neutralnih boja dizajn koje sugerira da ovdje prostor ne reprezentira sam sebe, već da je u službi onoga što se u njemu događa. Prostor je funkcionalno prilagođen za tri vrste nastave, a to su ex-katedra, grupni rad i fokusirana nastava.

Glavni nositelj interakcije sudionika nastave je za ovaj kontekst posebno dizajniran i proizveden Stolac ljudskih prava. Svaki učenik pri ulasku uzima jedan od 60 stolaca na zidu i sam određuje svoju poziciju unutar učionice, stvarajući time uvijek novu prostornu situaciju.

Osnovna ideja Obrazovnog centra JUSP Jasenovac je vraćanje identiteta i dostojanstva žrtvi nad kojom je počinjen zločin. Na taj način posjetitelje želimo potaknuti na razmišljanje o stradalnicima, uzrocima i počiniteljima zločina, o osobama koje su se suprotstavile zločinu i našem osobnom stavu prema bilo kojoj vrsti zločina.

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - petak: 9 - 17 h

Subota i nedjelja: 10 - 16 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE