HeaderImg image

Prvi stalni muzejski postav - 1968.

postav_1968__2_.jpg

Izložba je bila postavljena u dvije razine; u staklenim vitrinama bili su izloženi osobni predmeti zatočenika/ca pronađeni prilikom uređenja spomeničnog prostora ili prilikom iskopavanja masovnih grobnica, originalna pisma zatočenica i ilegalnog logorskog rukovodstva KPH, originalni dokumenti ustaške provenijencije kao što su "prepratnice" zatočenika u logor, dopisi o upućivanju u logor, kopija "Indeksa paketarnice" - popisa zatočenika koji su 1944. primali pakete te reprodukcije crteža Danijela Ozme nastalih u logoru.

Iznad vitrina, na bočnim zidovima izložbene dvorane, kroz friz koji su činili originali i preslike dokumenata i fotografija iz razdoblja NDH i neposredno nakon oslobođenja logora, te iza rešetaka postavljenih predmeta - oruđa kojim su ustaše ubijale zatočenike i uz tekstove tematskih i predmetnih legendi, posjetitelji su se upoznavali s djelovanjem nacizma i fašizma u Europi i na našim prostorima, s osnivanjem NDH i djelovanjem koncentracijskog logora Jasenovac, s organiziranim otporom zatočenika.

U kino dvorani prikazivani su dokumentarni filmovi, najčešće "Evanđelje zla" redatelja Gojka Kastratovića i "Jasenovac 1945." Bogdana Žižića.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE