HeaderImg image

Logor Bročice

Logor Bročice prvi je osnovan logor u sistemu koncentracijskih logora Jasenovac. Nalazio se u neposrednoj blizini Jasenovca, sagrađen uz rijeku Strug i šumu Krndija. Prvi zatočenici dopremljeni su 21. kolovoza 1941. godine iz rasformiranih logora u Gospiću, Slani i Metajni. Ubrzo se logor popunjava s grupama zatočenika koje su dolazile iz raznih dijelova NDH, a bili su to isključivo muškarci, najprije Židovi i Srbi, a nešto kasnije dopremljene su i prve grupe Hrvata. Logoraši su bili smješteni u drvenim barakama okruženim bodljikavom žicom i ustaškim stražarnicama.

„Nakon pet kilometara puta ugledali smo logor (Bročice): crna čekinjasta žica diže se u gustim redovima preko tri metra visine. Neprobojan žičani zid uokviruje pravilan kvadrat tla sa stranama dugim do pet stotina metara. S četiriju uglova po jedna sojenica nadgledava logor – visoko uzdignuta stražarnica iz koje viri težak mitraljez. Usred logorskog kruga leže tri napukle barake, skalupljene od starih dasaka.

... Po strani, četvrta, manja baraka upravne pisarnice i logorske posade. ...

... Dolazile su mase srpskih seljaka i građana, kolone hrvatskih omladinaca, radnika i intelektualaca, Židova, studenata, trgovaca i zanatlija. Prezauzeta smrt nije dospijevala prorijediti redove zatočenika. Stalno nas je bilo oko 2.000...“

Vladimir Carin, preživjeli zatočenik, Smrt je hodala četveronoške, Zagreb, 1961., str. 32., 33. i 45.

Pogled na mjesto gdje se 1941. nalazio logor Bročice, HPM 148


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE