HeaderImg image

Drugi stalni muzejski postav - 1986.

01.jpg

Tematski i sadržajno više je bio posvećen sustavu ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Likovno, izlošci su bili postavljeni u tri razine: gornji friz činio je niz fotografija velikih dimenzija na kojima su prikazani zločini nacista, fašista i ustaša u razdoblju od 1941. do 1945. u NDH. Na drugoj razini izmjenjivale su se kopije kaširanih dokumenata i fotografija ustaške provenijencije - oglasi o strijeljanjima, o obveznom prijavljivanju i prisilnom preseljenju određenih naroda, zločini ustaša, s tematskim legendama te vitrinama s predmetima iz masovnih grobnica (jedna vitrina sadržavala je predmete iz grobnice istraživane 1985.).  

Ispod srednjeg friza u 32 staklene vitrine bili su izloženi osobni predmeti zatočenika te oruđe kojim su ubijani zatočenici, kao i dio pronađenog logorskog kancelarijskog inventara - pečati logora Jasenovac, tintarnica...

Ovaj muzejski postav prezentirao je nešto više papirnate muzejske građe od prethodnog. Kroz tu građu postav je bio bliži stradalnicima, tematski je bio čitljiviji te je sadržajno kroz izložene muzejske predmete detaljnije prikazivao zbivanja u ustaškom logoru III Ciglana Jasenovac i sudbinu zatočenika i zatočenica.

Uz već prikazivane dokumentarne filmove, prikazivan je i dokumentarni film "Krv i pepeo Jasenovca", redatelja Lordana Zafranovića, snimljen 1984. godine.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE