HeaderImg image

Treći stalni muzejski postav - 2006.

AMP_3800.jpg

Trećim po redu muzejskim postavom Memorijalnog muzeja JUSP Jasenovac osiguran je prostor za govor žrtve - pojedinca te se tako osvještava dostojanstvo žrtve.

Takva koncepcijska postavka u skladu je sa znanstvenom metodologijom koju primjenjuje suvremena historiografija i muzeologija, a temelji se na sagledavanju pojedinačnih osobnih sudbina u kontekstu masovnih zločina što kod posjetitelja ne potiče samo suosjećanje nego i snažan kritički stav prema zločinu i nasilju općenito.

U Memorijalnom muzeju s prostorom od 350 m² nije bilo moguće izložiti svu muzejsku i arhivsku građu pohranjenu u JUSP Jasenovac, te se pri izradi muzejskog postava pristupilo multimedijskom rješenju, odnosno načinu izlaganja muzealija na nekoliko različitih načina: printovi fotografija i dokumenata, izlaganje u vitrinama, digitalna prezentacija muzealija na monitorima, audio-video prezentacija iskaza sjećanja preživjelih zatočenika/ca.

Ovaj način prezentacije omogućio je da se posjetiteljima Memorijalnog muzeja JUSP Jasenovac ponudi više informacija i prezentira znatno više muzejskih predmeta nego što bi to bilo moguće klasičnim načinom izlaganja.

S tim ciljem izrađena je baza podataka u kojoj je detaljno kronološki i tematski obrađeno 65 tema, od osnutka NDH i veza s Trećim Reichom, osnivanje i djelovanje koncentacijskog logora Jasenovac, genocid, Holokaust i teror nad pripadnicima etnički, vjerski i ideološki za ustaše "nepodobnim" narodima i skupinama, Pravednici među narodima svijeta i Jasenovački pravednici, osnivanje i djelovanje Spomen područja Jasenovac, kronologija, kontroverze o Jasenovcu i kao najznačajniji izložak Poimenični popis žrtava koncentracijskog logora Jasenovac 1941.-1945., koji je posjetiteljima memorijalnog muzeja dostupan na tri mjesta. Na stropnom dijelu Muzeja na 277 staklenih površina ispisana su imena i prezimena žrtava, na dva velika plazma monitora preko jedanaest sati teče ispis imena žrtava s podacima o godini rođenja i smrti te etničkom pripadnošću žrtve. Na tri osobna računala, upisom nekih od poznatih podataka, posjetitelj može iščitati do sada prikupljene podatke o svakoj žrtvi ponaosob, s podacima o njezinom stradanju i izvorima u kojima se spominje.

 

Virtualna šetnja postavom

 

Fotografije postava: Antonio Miše

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE