HeaderImg image

Govor predsjednice Savjeta Spomen područja Jasenovac Katice Sedmak

23.04.2012.

10.jpg

Poštovani posjetitelji, dragi prijatelji,

Pozdravljam Vas u ime svih zaposlenika, uprave i članova Savjeta Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac i svoje osobno, na svečanoj komemoraciji upriličenoj povodom 67. obljetnice proboja jasenovačkih logoraša.

Poseban pozdrav upućujem preživjelim zatočenicima i zatočenicama jasenovačkih, ali i svih drugih logora. Jer, Jasenovac je samo jedan od 82 logora na području takozvane NDH. Jasenovac je simbol, ali i mjesto na kojem su se događali strašni ratni zločini. Zato je ova komemoracija tim značajnija.

Na današnji dan, 22. travnja 1945. g. prije 67 godina, na dogovoreni znak - povik zatočenika Ante Bakotića, započeo je herojski proboj posljednjih zatočenika (njih 1249) iz logora u Jasenovcu. Malobrojni preživjeli, njih 100-tinjak, ponijeli su u svojoj duši doživotnu traumu, ali i obvezu da za buduće generacije sačuvaju sjećanje na žrtve i na proživljene strahote, da se slični užasi nikad više ne ponove.

Ovdje je imenom i prezimenom i drugim osobnim podacima, do sada zabilježeno točno 82.085 mrtvih na deset lokaliteta koji su pripadali jasenovačkom logoru, a kojeg su osnovale ustaše „za sve nepoćudne i pogibeljne osobe“, kako stoji u Pavelićevoj Zakonskoj odredbi. A nepoćudni su bili Srbi, Romi, Židovi, Hrvati-antifašisti i komunisti, ali i drugi koji nisu podržavali zločinački fašistički režim. Na ovom mjestu su ubijali i djecu. Na žalost, ovdje je život izgubilo 20.038 djece mlađe od 14 godina. A da nije bilo brojnih plemenitih ljudi, humanista, različitih vjera i nacionalnosti, poput Diane Budisavljević, Tatjane Marinić, aktivista Caritasa i drugih, ta brojka bi bila i puno veća i strašnija.

Poštovani prijatelji,  

JUSP Jasenovac ne skrbi samo o ovom lokalitetu u Jasenovcu, nego i o skoro svim lokalitetima koji su pripadali logoru u periodu od 1941.-1945., s ukupnom površinom oko 130 ha, a ima samo 13 zaposlenika. Zašto to naglašavam? Zato, što iza tih ljudi stoji veliki trud i aktivnost na čuvanju sjećanja na žrtve. Iza njih je značajan istraživački rad među kojima je i deset vlastitih izdanja stručnih knjiga. Za poimenični Popis žrtava ustanova je 2007. g. dobila nagradu Josip Juraj Strossmeyer, a 2008. i međunarodnu nagradu Carlo Scarpa za najbolje osmišljen i uređen memorijal u Europi.

Spomen područje Jasenovac ima i izuzetno dobru međunarodnu suradnju s memorijalnim centrima diljem svijeta, kao što su Yad Vashem u Izraelu, Shoah Memorijal u Parizu te Memorijalni Centar Holokausta u Washingtonu.

I za danas su kustosi ove ustanove, a njih je samo četvoro, zajedno s ravnateljicom, u prostoru Obrazovnog centra pripremili dvije izložbe. Jedna je posvećana Bogdanu Bogdanoviću, autoru ovog velebnog spomenika Cvijet, a druga izložba, nosi naziv: "Kraj logora Jasenovac - U spomen na sve stradale i preživjele zatočenike". Tu su, između ostalog, po prvi put nakon proboja 1945. izložene fotografije osoba koje su preživjele proboj iz logora III i IV, fotografije onih koji su preživjeli i posljednje zločine ustaških jedinica iz Jasenovca i fotografije izmučenih zatočenika koji su dočekali oslobađanje logora Stara Gradiška 24. travnja 1945.

I zato danas, prije nego što se budete vraćali iz Jasenovca, pogledajte ove izložbe.

Spomen područje Jasenovac regulirano je brojnim zakonima. I zato smo s pravom zahtjevali da se prilazna cesta i pristup ovom području bolje i primjerenije uredi i da na to ne moramo čekati još godinama. Pokušali smo učiniti sve - apelirali smo, pisali dopise, tražili podršku i potporu.Bilo je krajnje vrijeme da se nešto učini. Upravo smo dobili podršku i čvrsto obećanje Grada Zagreba da će urediti lokalitet Krečane i pristup Spomen-području Jasenovac.

Vjerujemo da će to obećanje biti i ispunjeno te da će isto prihvatiti Općina Jasenovac i Sisačko-moslavačka županija i da će zajedno s nadležnim institucijama Republike Hrvatske uložiti dodatne napore i u dogledno vrijeme učiniti ono, što godinama tražimo, u ime sjećanja na žrtve.

Bili bismo zadovoljni kada bi do komemoracije iduće godine cijelo ovo mjesto bilo uređenije, i to upravo onako kako dolikuje - dostojno žrtava i dostojanstvenije!

Jasenovačke žrtve to zaslužuju. A mi im to dugujemo.

Jer, samo se mi živi možemo boriti protiv zaborava. I moramo!

A mi članovi Savjeta JUSP Jasenovac, smatramo to svojom najvažnijom zadaćom.

Hvala vam što ste i danas ovdje, što ste se došli pokloniti nevinim žrtvama jasenovačkih logora!

Hvala svima!

 


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE