HeaderImg image

Komemoracija povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu

02.08.2012.

DSCF3098.jpg

U četvrtak, 2. kolovoza 2012. godine na Romskom groblju u Uštici održana je komemoracija povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta. 2. kolovoza obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz.

Okupljenim su se sudionicima komemoracije obratili gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predstavnik romske manjine u RH, gospodin Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, gospodin Branko Lustig, preživjeli zatočenik koncentracijskog logora Auschwitz, gospodin Zoran Vasić, izaslanik Hrvatskog sabora i gospodin Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture. Pročitano je i pismo gospodina Nevena Mimice, podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nakon govora i molitvi položeni su vijenci u spomen na sve romske žrtve Drugog svjetskog rata.

Prenosimo članak o komemoraciji autorice Rajke Bućin objavljen na stranicama Radne skupine za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu: http://www.holocausttaskforce.org/news/450-roma-and-sinti-genocide-remembrance-day-commemorated-in-croatia.html

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE