HeaderImg image

Tribina „Imenična identifikacija žrtava Drugog svjetskog rata – logor Jasenovac“

18.04.2013.

IMG_0860a.jpg

U povodu 68. godišnjice proboja posljednjih jasenovačkih zatočenika Vijeće srpske nacionalne manjine grada Zagreba organiziralo je 15. travnja 2013. tribinu „Imenična identifikacija žrtava Drugog svjetskog rata – logor Jasenovac“.

 Uz nazočnost velikog broja ljudi koji su do kraja ispunili prostor biblioteke SKD Prosvjeta u Zagrebu na tribini su govorili Đorđe Mihovilović, viši kustos Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac i Dragan Cvetković, viši kustos Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Istog dana, također u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine grada Zagreba, na zagrebačkom Cvjetnom trgu otvoren je paviljon povodom obilježavanja godišnjice proboja iz Koncentracijskog logora Jasenovac. Paviljon je osmišljen kao drveni crni kubus s jednim ulazom i bez vidljivih oznaka izvana. Izrađen je od dasaka koje su bile i osnovni materijal od kojih su nekad bile izgrađene logorske barake. Paljene daske evociraju činjenicu da su logorske barake nakon proboja spaljene. Jednostavna prostorna oganizacija paviljona stvara prostor izoliran od konteksta, koji izaziva laganu nelagodu i osjećaj zatvorenosti. Ulaskom u paviljon, prolazi se kroz uski, niski i mračni hodnik i dolazi se u veći prostor koji je nenatkriven, omeđen visokim zidom i ima zemljani pod. Obrada poda prati prostornu ideju, u ulaznom hodniku je daščani pod u laganom usponu s kojega se silazi u dvorište s utabanom zemljom. Posjetitelj je posredstvom arhitekture suočen s činjenicama, a oblik i materijal paviljona oslanjaju se na autentičnu arhitekturu logora čiji materijalni tragovi nisu ostali sačuvani.

Autor koncepta paviljona je gospodin Saša Šimpraga, a arhitektonskog rješenja gospodin David Kabalin.

 

http://www.glasistre.hr/vijesti/hrvatska/na-cvjetnom-spomen-jasenovackim-zrtvama-400608

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/255483/Crni-paviljon-za-godisnjicu-proboja-logorasa-iz-Jasenovca.html

http://www.24sata.info/vijesti/regija/145737-Bandic-Jasenovac-bio-jedno-najgorih-stratista.html

http://www.novilist.hr/Vijesti/Zagreb/Otvoren-privremeni-spomenik-jasenovackim-logorasima-na-Cvjetnom-trgu

 

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE