HeaderImg image

Studijski boravak jasenovačkih doktorskih istraživača u Yad Vashemu u Jeruzalemu

15.07.2013.

DSC_0311a.jpg

Andriana Benčić i Stipe Odak, doktorandi sociologije i teologije na Poslijediplomskim studijima u Zagrebu i Leuvenu (Belgija), koji oboje svoje doktorske dizertacije temelje na znanstvenim istraživanjima usko vezanima za Memorijalni centar Spomen područja Jasenovac, sudjelovali su od 1. do 8. srpnja 2013. god. na studijskom boravku u Jeruzalemu u Yad Vashemu, muzeju holokausta i centru za istraživanja i obrazovanje o holokaustu.

Na tom studijskom boravku organiziranom od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH u suradnji s Yad Vashemom, Andriana i Stipe izložili su djelatnicima memorijala Yad Vashem te nastavnicima iz Hrvatske svoj doktorski projekt ˝Jasenovac pred izazovima sjećanja – problemi muzejske reprezentacije.˝

Andriana Benčić istoimeni je projekt (u ranijoj fazi) izložila prošle godine (kolovoz 2012.) poster prezentacijom naslovljenom How to represent trauma without further traumatization? na znanstvenoj konferenciji Forgotten War and Occupation Heritage: Shedding Light on a Darkness na Institutu za arheološka istraživanja u Cambridgeu, Velika Britanija.

Na toj je konferenciji također, ravnateljica muzeja Nataša Jovičić kao pozvani gost predavač održala izlaganje Jasenovac Memorial Museum: The victim as an Individual (discussion about Croatian forgotten war heritage through museum as a multiple site of memory).

Andriana je projekt o Memorijalu u Jasenovcu predstavila i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u svibnju ove godine na Sociološkoj poslijediplomskoj konferenciji, naslovivši prezentaciju Kolektivno pamćenje i uloga muzeja.

Stipe Odak je projekt također predstavio ranije u dvije prigode, učestujući i izlažući zajedno s ravnateljicom Natašom Jovičić na radnom sastanku ITF-a (International Task Force) u Mechelenu, Belgija u srpnju 2012. god., te u Liegeu, Belgija u prosincu 2012. god. Ravnateljica Nataša Jovičić i doktorand Sveučilišta u Leuveneu Stipe Odak izložili su prezentaciju naslova Jasenovac Memorial Site and Stara Gradiska permanent exhibitions: Memory and Presentation te je istoimeni rad u pripremi za objavu (Jovicic, N. & Odak, S. (2012) Jasenovac Memorial Site and Stara Gradiska Permanent Exhibitions: Memory and Presentation. Conference Proceeding, ITF Annual Meeting, Liege (Belgium)).

Istraživački tim na čelu s ravnateljicom sudjelovao je i na nedavnom znanstvenom seminaru o holokaustu u Shoah Memorial, Pariz, Franscuska.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE