HeaderImg image

Projekt pod nazivom “Suočavanje s teškom prošlošću na području zapadnog Balkana i zapadne i centralne Europe” Memory Laba

28.10.2013.

DSCI1553.jpg

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH, Documente-Centra za suočavanje s prošlošću iz Zagreba, Centra André Malraux iz Sarajeva, Francusko-njemačkog ureda za mlade iz Berlina, Instituta za primijenjenu povijest iz Frankfurta na Odri, Memorijalnog centra Berlinski zid i Obrazovnog servisa Memorijalnog muzeja Ravensbrück od 20. do 26. listopada 2013. organizirano je studijsko putovanje s radionicama u Berlinu, Frankfurtu na Odri i Ravensbrücku.

Uz predstavnike memorijala Drugog svjetskog rata u Auschwitzu, Ravensbrücku, Buchenwaldu, Berlinu, Donjoj Gradini i Banjici, na radu seminara Spomen-područje Jasenovac predstavljao je viši kustos Đorđe Mihovilović.

Platforma za transeuropsku razmjenu “Memory Lab” povezuje organizacije, institucije i pojedince koji rade na mjestima sjećanja i bave se edukacijom u domeni sjećanja, osobito na području zapadnog Balkana i zapadne/centralne Europe i promovira razmjenu, suradnju i kritičko razumijevanje sjećanja i povijesti u Europi. U okviru ovih ciljeva, godišnja studijska putovanja i radionice predstavljaju osobito važne prilike za uzajamno učenje kroz razmjenu iskustva i prakse. Sama platforma i godišnji sastanci doprinose prebrođivanju postojećeg jaza u znanju, jačanju konstruktivnog pristupa suočavanja s teškom prošlošću i razvijanju jedinstvenog mjesta sjećanja u Europi.

Projekt je pokrenut pod nazivom “Suočavanje s teškom prošlošću na području zapadnog Balkana i zapadne i centralne Europe” u lipnju 2010. godine održavanjem prvog seminara u Sarajevu, što je nastavljeno organiziranjem seminara u Prijedoru 2011. godine i studijskim posjetom Jasenovcu, Donjoj Gradini i Vukovaru, te u listopadu 2012. godine, s trećim u nizu studijskim putovanjem u Francusku, što je uključilo posjetu “Muzeju velikog rata” u Péronneu, “Mémorialu de la Shoah” i selu Oradour-sur-Glane.

 

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE