HeaderImg image

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta

02.08.2015.

_DSC0806.jpg

2. kolovoza 2015. godine na Romskom groblju u Uštici po četvrti je put zaredom obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta (Porajmosa). Na ovaj dan 1944. godine, u nacističkom logoru Auschwitz, ubijena je zadnja velika grupa od preko 3000 Roma. Isto tako, na ovaj dan sjećamo se svih Roma koji su ubijeni u ustaškom logoru Jasenovac te na drugim stratištima na području NDH. 

Nazočnima na skupu su se obratili saborski zastupnik romske i 11 drugih nacionalnih manjina, gospodin Veljko Kajtazi, ravnatelj Ureda za romske inicijative Instituta za otvoreno društvo iz Budimpešte, gospodin Željko Jovanović, predsjednik Savjeta na nacionalne manjine RH, gospodin Aleksandar Tolnauer, gradonačelnik grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, gospodin Franjo Habulin, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gospodin Zdravko Ronko, te ministar kulture Republike Hrvatske, gospodin Berislav Šipuš.

Nakon govora održane su molitve za romske žrtve pravoslavne, islamske i katoličke vjeroispovijesti te su položeni vijenci kod spomen ploče na Romskom groblju u Uštici.

http://www.vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/1706729/komemoracija-u-ustici-za-rome-ubijene-u-jasenovcu-ovo-je-prilika-da-se-ujedinimo/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE