HeaderImg image

Projekt Šafran - međunarodni projekt za osnovne i srednje škole

02.10.2015.

_afrani.jpg

Spomen-područje Jasenovac već sedmu godinu zaredom surađuje s osnovnim i srednjim školama iz Hrvatske na Projektu Šafran, međunarodnom projektu koji je pokrenula Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holocaust Education Trust Ireland), a u Hrvatskoj ga provodi Spomen-područje Jasenovac, s kustosicom Ines Sogonić kao voditeljicom projekta. 

Projekt Šafran namijenjem je učenicima od jedanaest do osamnaest godina i na opipljiv način upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Učenici sade lukovice šafrana u spomen na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su ubijena tijekom Holokausta. Žuto cvijeće šafrana podsjeća na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvjeta krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja). Kada se ljudi dive cvijeću, djeca mogu objasniti što ono predstavlja.

Ove godine u Projektu Šafran sudjeluju 122 osnovne i srednje škole što ukazuje na kontinuiranu zainteresiranost nastavnika za poučavanje o temi Holokausta u školama.  


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE