HeaderImg image

Otvorena privremena memorijalna intervencija „Paviljon sjećanja na proboj i žrtve Koncentracijskog logora Jasenovac“

23.10.2015.

j_1_5_64BBaa.jpg

Povodom 70 godina od oslobođenja ustaškog logora Jasenovac, u Sarajevu je 30. rujna 2015. otvorena privremena memorijalna intervencija „Paviljon sjećanja na proboj i žrtve Koncentracijskog logora Jasenovac“. Paviljon je postavljen na platou ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Sarajevo je drugi grad u kojem je Paviljon otvoren, još 2013. postavljen je na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Paviljon je rad više autora: Saše Šimprage, koncept, Davida Kabalina, arhitektura i Nike Mihaljevića, dizajn.

Ideja paviljona je da se ovom umjetničkom intervencijom podsjeti građane na užase i strahote logora te osjećaj gubitka slobode. Materijal od kojeg je izrađen Paviljon je spaljeno drvo koje podsjeća na zapaljene logorske barake.

Paviljon su otvorili Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, Vesna Terešelič, voditeljica Documente – centra za suočavanje s prošlošću, David Kabalin, autor te Ivo Pejaković, kustos Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac. Nakon otvaranja, održana je i javna tribina pod nazivom „Međunarodna suradnja na razvijanju kulture sjećanja na Holokaust i Drugi svjetski rat“. 

Podsjećamo, dana 22. travnja 1945. posljednja grupa zatočenika logora Jasenovac krenula je u proboj iz logora Jasenovac, a sam. proboj se sastoji od dva odvojena događaja. Prvo je tog dana ujutro u 10 sati izvršen proboj zatočenika iz centralnog dijela logora koji je nosio naziv Jasenovac III-Ciglana. Na posljednjem prebrojavanju uvečer 21. travnja, u logoru je bilo 1073 zatočenika, a za sam proboj se odvažilo njih oko 600. Proboj iz logora Jasenovac III-Ciglana preživjelo je 90 zatočenika.

Navečer istog dana dogodio se proboj zatočenika koji su bili zatočeni u samom mjestu Jasenovac, u dijelu logora koji se zvao Jasenovac IV-Kožara. Od 157 zatočenika koji su bili zatvoreni u tom dijelu logora, proboj je preživjelo njih 12. Zbog tih događaja, datum 22. travnja je izabran kao središnji dan sjećanja na sve žrtve logora Jasenovac.

Nakon Sarajeva, Paviljon će biti otvoren i u Beogradu, 21. listopada 2015.


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE