HeaderImg image

Komemoracija povodom sedamdeset i prve godišnjice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac

22.04.2016.

IMG_7307__2_.jpg

U petak, 22. travnja 2016. godine na Spomen-području Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana je komemoracija povodom sedamdeset i prve godišnjice proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac, koji se dogodio 22. travnja 1945. godine. Komemoracija je održana u počast svim stradalima u tom logoru, kao i preživjelim zatočenicama i zatočenicima.

Na komemoraciji je dramska umjetnica Branka Cvitković pročitala prigodni govor preživjele bivše zatočenice Pave Molnar, a nekoliko autentičnih pisama zatočenika iz knjige "Pisma iz logora" autorice Maje Kućan pročitali su dramski umjetnici Goran Grgić i Branka Cvitković. Glazbene kompozicije izveli su članovi zbora HNK pod vodstvom maestre Nine Cossetto, čelist Adam Chelfi te sopranistica Tanja Ruždjak.

Komemoracija je završena molitvama za žrtve islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, te polaganjem vijenaca prisutnih izaslanstava u kriptu spomenika "Cvijet".

Nakon komemoracije predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković je u pratnji ravnateljice i kustosa Spomen-područja Jasenovac obišao Memorijalni muzej te porazgovarao s djelatnicima ustanove uz ministra kulture, vanjskih poslova i mnogih drugih državnih dužnosnika i veleposlanika stranih zemalja u Republici Hrvatskoj koji su ove godine u najvećem broju do sada nazočili komemoraciji.


 

 

 Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE