HeaderImg image

Priopćenje Spomen područja Jasenovac o izjavama bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića

26.01.2017.

j_1_5_64BBaa.jpg

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem osuđuje izjave koje su prenesene u medijima, a koje je 1992. godine izgovorio Stjepan Mesić. Na snimci se vidi g. Mesić kako, između ostalog, iznosi teze o tome da je ustaški logor Jasenovac bio radni logor te da su zatočenici ulaskom u logor ustvari bili spašeni.

Koncentracijski logor Jasenovac je bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti da je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta. Ako govorimo o „radnom logoru“, možemo govoriti isključivo o prisilnom radu koji je najčešće služio kao metoda mučenja i dehumaniziranja zatočenika. Zbog toga tezu, koju je u svom istupu iznio g. Mesić, da su ulaskom u logor Jasenovac ljudi bili spašeni, smatramo uvredljivom za sve žrtve, njihove obitelji te preživjele zatočenike logora Jasenovac.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem ukazuje i na činjenicu da je svaki građanin odgovoran za svoje postupke i izgovorene riječi u javnom prostoru, bilo da su one izgovorene sada ili u prošlosti. Svaki oblik govora mržnje, relativiziranja ili poricanja zločina, Javna ustanova Spomen područje Jasenovac smatra neprihvatljivim.

 

Jasenovac, 26. siječnja 2017.

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac

 

 

 

 


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE