HeaderImg image

Znanstveno-istraživački projekt „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“

18.04.2017.

Izrezak__2_.jpg

Znanstveno-istraživački projekt „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“ Akademije znanosti Republike Austrije, financiran od strane Europske unije u programu „Europa za građane”, te Ministarstva za obrazovanje, umjetnost i kulturu Republike Austrije, trajao je u periodu od 2013. do 2015. godine.

Projekt je za cilj imao oživljavanje i očuvanje židovske prošlosti Bosne i Hercegovine. Materijalno i nematerijalno židovsko naslijeđe u gradovima Bosne i Hercegovine koje je, tijekom holokausta, u najvećoj mjeri nepovratno uništeno, a potom izbrisano iz povijesti i kulturalnog pamćenja, bilo je predmetom istraživanja.

Aktivnosti projekta bile su usmjerene na to da se kroz promatranje prošlosti, sadašnjosti i moguće budućnosti objedine sjećanja na bosanskohercegovačke Židove kroz prizmu multikulturalizma, zajedničkog života i europskih vrijednosti, te da se ona predstave lokalnoj i međunarodnoj javnosti, s namjerom da se, uz obnavljanje sjećanja na žrtve holokausta, društvo ujedno pouči lekcijama potrebnim za bolju budućnost. „Izgubljeno u holokaustu: jevrejski komšiluk u Bosni i Hercegovini“ naziv je izložbe koja predstavlja jedan od rezultata ovog projekta, nudeći povijesni, kao i vizualni uvid u život Židova u Bosni i Hercegovini prije holokausta.

Kako je najveći broj bosanskohercegovačkih Židova stradao u sistemu ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac ovogodišnja komemoracija izuzetna je prilika da se ova tema približi posjetiteljima Spomen-područja.

U suradnji s JUSP Jasenovac izložba se, nakon u BiH i Austriji, prikazuje i u Hrvatskoj. Izložba je prevedena i na engleski jezik, a može se pogledati i putem web stranice projekta www.jewsinbosnia.eu.


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE