HeaderImg image

Konferencija "Stradanje Roma u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj"

22.05.2018.

ROMI_JASENOVAC_foto_Zeljo_Gasparovic__3_.jpg

U subotu 19. svibnja 2018. godine u Osnovnoj školi Jasenovac održana je međunarodna znanstvena konferencija "Stradanje Roma u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata s posebnim osvrtom na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj".

U uvodnom dijelu konferencije, skupu su se obratili ravnatelj OŠ Jasenovac, g. Branko Šepović, državni tajnik u Ministarstvu kulture RH, g. Ivica Poljičak, zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, g. Veljko Kajtazi te članovi organizacijskog odbora  g. Danijel Vojak s Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ te ravnatelj Javne ustanove Spomen područje Jasenovac, g. Ivo Pejaković.

Program konferencije je održan kroz 3 sesije. Prve dvije sesije bavile su se stradanjem Roma u pojedinim europskim državama za vrijeme Drugog svjetskog rata, a treća sesija se odnosila na stradanje u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kroz takav pristup, pokušala se napraviti usporedbu s procesima koji se doveli do progona Roma u drugim europskim područjima i državama za vrijeme Drugog svjetskog rata s događajima koji su se u isto vrijeme odvijali u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Konferencija je održana 19. svibnja u znak sjećanja na 19. svibanj 1942. godine, kada je upućena okružnica od strane ustaških vojnih vlasti NDH da se krene u „prikupljanje“ Roma te da se oni predaju kotarskim vlastima. Nakon toga su uslijedile masovne deportacije Roma prema logoru Jasenovac te masovna pogubljenja Roma. Zbog toga je u sklopu konferencije održana i prigodna komemoracija na romskom groblju u Uštici gdje su položeni vijenci kod spomen ploče za romske žrtve.

Organizacijski odbor koferencije činili su g. Danijel Vojak s Instituta društenih znanosti „Ivo Pilar“, g. Alen Tahiri, doktorand na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gđa. Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ te ravnatelj Javne ustanove Spomen područja Jasenovac, g. Ivo Pejaković. Održavanje konferencije podržali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, zastupnik u Hrvatskom saboru g. Veljko Kajtazi te Savez Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“.

 

 

 

 

 

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE