HeaderImg image

Priopćenje Spomen područja Jasenovac povodom gostovanja Igora Vukića u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ Hrvatske radiotelevizije

01.06.2018.

j_1_5_64BB.jpg

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac ovim putem osuđuje i izražava zabrinutost zbog izjava i teza koje su u emisiji „Dobar dan, Hrvatska“ emitiranoj 30. svibnja 2018. godine izrekli gost Igor Vukić te voditelji emisije Marina Medved Pulić i Frano Ridjan. Hrvatska radiotelevizija, odnosno uredništvo emisije „Dobar dan, Hrvatska“ je pozivom u emisiju Vukiću dala platformu da iznese svoje stavove kojima je negirao zločine počinjene u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac. Gledatelji su imali priliku čuti Vukićeve teze o „Jasenovcu kao radnom logoru tj. zatvoru, koji je bio mjesto gdje su zatvoreni aktivni protivnici države te dio Židova koji su bili izuzeti od deportacija u Njemačku“ dok je ustaškog poglavnika Antu Pavelića okarakterizirao kao najzaslužniju osobu za spašavanje ljudi iz logora.

S druge strane, tijekom 15-minutnog gostovanja Vukića, gledatelji nisu bili ni jednom u mogućnosti čuti pojmove kao što su zločin, rasni zakoni, holokaust ili prisilni rad. Voditelji emisije se u ni jednom trenutku nisu ogradili od stavova gosta, već su konstatirali kako je pravo zadovoljstvo slušati s kakvim žarom govori gost emisije te su pozvali gledatelje da kupe i pročitaju knjigu koju je gost u emisiji promovirao. Time su pokazali nedostatak profesionalizma, suosjećanja prema žrtvama te općenito nedostatak znanja o temi o kojoj je bila riječ.

Ovim putem još jednom podsjećamo da je koncentracijski logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti da je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

U Republici Hrvatskoj postoji trud institucija i pojedinaca koji rade na obrazovanju mladih o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti. No činjenicu da je osoba koja negira zločine dobila prostor u programu javne televizije gdje je predstavljena kao autoritet za proučavanje teme koncentracijskog logora Jasenovac, smatramo iznimno zabrinjavajućom i problematičnom. A prvi korak ka rješavanju nekog problema je priznati da problem postoji.

 

Jasenovac, 1. lipnja 2018.

 

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE