HeaderImg image

Ispred Gradske uprave Grada Zagreba otvorena izložba “Zagrebački tramvajci u logoru Jasenovac”

21.06.2018.

DSCF5054.jpg

Povodom Dana antifašističke borbe 20. lipnja 2018. godine ispred Gradske uprave Grada Zagreba otvorena je izložba “Zagrebački tramvajci u logoru Jasenovac” autora Đorđa Mihovilovića, višeg kustosa Spomen područja Jasenovac. 

Na svečanom otvorenju prisutnima su se obratili ravnatelj Spomen područja Jasenovca, gospodin Ivo Pejaković, autor izložbe, gospodin Đorđe Mihovilović i gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić. Otvorenju je prisustvovala i ravnateljica ZET-a, gospođa Ljuba Žgela.

Iako su zatočenici jasenovačkih logora kroz dugi niz godina promatrani kao bezlična količina statističkih pokazatelja o broju „žrtava fašističkog terora“, posljednjih godina traju napori Spomen područja Jasenovac da svaka žrtva bude otrgnuta od zaborava i da joj se vrati oteti identitet i dostojanstvo. Dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je kako je 30 radnika Zagrebačkog električnog tramvaja ubijeno u ustaškim logorima u Jasenovcu i Staroj Gradišci. Sve žrtve su imenovane i vizualno identificirane, a njihove sudbine su rekonstruirane što se može vidjeti na 20 izložbenih panoa.

Izložba je organizirana u suradnji s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim električnim tramvajem. Posjetitelji će je moći razgledati do 29. lipnja 2018. godine.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE