HeaderImg image

Predstavljanje skulpture K19 autora Zlatka Kopljara u Varaždinu

01.12.2020.

128517705.jpg

30. studenog 2020. godine u Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu, nasuprot varaždinske Sinagoge, održano je predstavljanje skulpture K19 autora Zlatka Kopljara. 

Prisutnima su se obratili ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek, autor instalacije Zlatko Kopljar, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, savjetnik za kulturu Zdravko Zima i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević. Otvorenju su također prisustvovali izaslanica ministrice kulture Vesna Pascuttini-Juraga, predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica i predstavnica Židovske općine Čakovec Lajla Benko. U ime Spomen područja Jasenovac predstavljanju je nazočio viši kustos Đorđe Mihovilović.

Instalacija K19, koju je autor donirao gradu Varaždinu, izrađena je od opeke koja je proizvedena u postrojenjima nekadašnje ciglane u Jasenovcu, koja se za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazila u sklopu ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac. Prvi put je izložena 2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE