HeaderImg image

Otvorena je izložba “Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac”

30.04.2021.

171403.jpg

U Obrazovnom centru Spomen područja Jasenovac otvorena je izložba “Put bez povratka – od logora Slana do logora Jasenovac”.

Autor izložbe je Ivo Pejaković. Organizatori su JUSP Jasenovac i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću. Izložba se realizira uz podršku Fondacije EVZ (Erinnerung, Verantwortung und Zukunft; hrv. Sjećanje, odgovornost, budućnost) i Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

U središnjem dijelu otoka Paga nalazi se duboka uvala u koju se ulazi s njegove sjeveroistočne strane što gleda na Velebit. Tu je, na terenu koji svojim izgledom podsjeća na Mjesečevu površinu, bio smješten logor Slana. Surovi uvjeti logora, kao i jednako surov odnos ustaša prema zatočenicima, nisu ostavili puno svjedoka koji bi mogli ispričati priču o ovom mjestu te nam je svako sačuvano svjedočanstvo dragocjeno. U logoru su se nalazila dva podlogora: jedan za Srbe, drugi za Židove. Nakon zatvaranja logora Slana u kolovozu 1941., preostali zatočenici koji nisu likvidirani prilikom napuštanja logora, postali su prvi zatočenici logora Jasenovac.

Ova izložba posvećena je njima.

Izložba je otvorena za javnost do 1. lipnja 2021.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE