HeaderImg image

Projekt Šafran

20191218_082249.jpg

JUSP Jasenovac od 2009. godine surađuje s Holocaust Education Trust Ireland na Projektu Šafran u kojemu učenici osnovnih i srednjih škola sade lukovice šafrana u spomen na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece stradale tijekom Holokausta. Za ovaj projekt odabrani su šafrani jer njihovi žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću.

Projekt Šafran uključuje cjelogodišnje aktivnosti koje započinju registracijom škola za sudjelovanje u projektu u svibnju, nastavljaju se sadnjom i praćenjem rasta lukovica od jeseni do proljeća te provođenjem raznih dodatnih aktivnosti s tematikom holokausta i završavaju evaluacijom projekta.

U projektu može sudjelovati jedan ili više razreda pod vodstvom nastavnika u sklopu čijeg predmeta se poučava o holokaustu, tako da se projekt može realizirati u sklopu širokog spektra predmeta poput povijesti, hrvatskog jezika, engleskog jezika, etike, vjeronauka, sociologije.

Projekt Šafran na zanimljiv i dinamičan način upoznaje mlade ljude s temom holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Školama se osim lukovica šafrana šalju i dodatni nastavni materijali s primjerima i prijedlozima uključivanja Projekta Šafran i poučavanja o holokaustu općenito u nastavu pojedinih predmeta. Ovi nastavni priručnici dopunjuju postojeće udžbenike kao dodatan izvor materijala o važnosti tolerancije i interkulturalizma.

Tijekom godina učenici su pod vodstvom nastavnika raznim kreativnim načinima upotpunili sadnju i praćenje rasta lukovica u svojim školama. Osim gledanja filmova i čitanja knjiga s temom holokausta te izrade plakata, mnogi učenici su uložili dodatan trud, motivaciju i maštu u svojim radovima. Neke škole su sadile šafrane u obliku Davidove zvijezde, dok su druge uređivale stara židovska groblja u svojim mjestima i zasađivala šafrane na njima. Učenici su istraživali povijest židovskih zajednica u svojim gradovima i biografije znamenitih židovskih osoba, radili intervjue s osobama koje su preživjele holokaust, izrađivali kratke filmove, časopise i novine s tematikom holokausta.

Obrazac za prijavu

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE