HeaderImg image

Obrazovni program

Program Obrazovnog centra za učenike osnovnih i srednjih škola, u suradnji sa stručnjacima iz Muzeja Yad Vashem, Memorijalnog muzeja holokausta iz Washingtona i Muzeja Kuća Ane Frank, izradili su Loranda Miletić iz Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Robert Skenderović iz Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, uz suradnju djelatnika JUSP Jasenovac.

Obrazovni program namijenjen je mladima u dobi od 13 do 18 godina, odnosno osmih razreda osnovne i svih razreda srednje škole.

Osnovni je cilj obrazovnog programa da učenici steknu temeljna znanja o Drugom svjetskom ratu, ustaškom režimu, stradanju žrtava fašizma i antifašističkom otporu, zatim da usvoje vještine kritičkog mišljenja i samostalnog prepoznavanja društvenih procesa koji mogu dovesti do rušenja demokratskih vrijednosti, te na kraju da usvoje pozitivne stavove i vrijednosti o demokraciji, toleranciji i nenasilnom rješavanju sukoba.

Temeljna metoda rada je rad u malim grupama koji kroz zajedničko rješavanje radnih zadataka i raspravu omogućava istraživačko učenje, aktivno sudjelovanje i međusobnu komunikaciju učenika.

Program se sastoji od četiri dijela: pripreme, radnog razgledavanja stalnog postava, rada u obrazovnoj učionici i završnog dijela. Zadatak pripremnog dijela je upoznavanje učenika sa Spomen-područjem Jasenovac i motivacija za sudjelovanje. Razgledavanje stalnog postava organizirano je kroz obradu šest tema prezentiranih u obliku radnih listića, pri čemu su učenici podijeljeni u manje grupe što omogućuje izravnu komunikaciju i raspravljanje među učenicima. Rad u obrazovnoj učionici sastoji se od odgovaranja na pitanja iz radnih listića i time inspiriranu raspravu koju vodi muzejski edukator. Za završnu fazu programa predviđen je obilazak spomenika Cvijet Bogdana Bogdanovića uz stručno vodstvo čime učenici produbljuju stečeno znanje o Jasenovcu. Na kraju slijedi povratak u Obrazovnu učionicu gdje učenici artikuliraju svoje stavove i osjećaje stečene tijekom rada u Obrazovnom centru JUSP Jasenovac.


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE