HeaderImg image

Logor smrti

3161-19_P.jpg

Logor Jasenovac je prije svega bio logor smrti. U jasenovačkom sustavu logora postojala su stratišta na kojima su zatočenici ubijani na najprimitivnije načine. 

Metode ubijanja uključivale su vješanja, ubojstva noževima, maljevima i sjekirama, te vatrenim oružjem. Ubojstva su se izvršavala na raznim lokacijama unutar kompleksa logora Jasenovac i povezanih logora, ali i u okolici Jasenovca i obližnjim selima.

 „Ne sjećam se datuma, ali to je bilo ubrzo po mom dolasku u logor. Poslije ručka je bio nastup cijelog logora na prostoru ispred baraka. To je bilo postrojavanje u naročitim prilikama kao što će biti ova. Postrojili smo se po grupama. Vidim ispred nas vješala i na njima pripremljene tri omče. Povedoše trojicu zatočenika. Oni su okovani, zavezanih ruku, izubijani i jedva se drže na nogama. Mi smo postrojeni da gledamo ovaj grozni prizor.“

Bogdan Petković, Sto trideset pet dana u logoru Jasenovac, Banja Luka, Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata i njihovih potomaka, 2008, str. 207.

Donja Gradina

Glavno stratište najvećeg jasenovačkog logora Ciglana nalazilo se na desnoj obali rijeke Save nedaleko od sela Donja Gradina. Prvu masovnu likvidaciju zatočenika u Donjoj Gradini, na desnoj obali rijeke Save, obavio je Stanko Vasilj, ustaški natporučnik 1. bojne Ustaškog obrambenog sdruga u Jasenovcu. Pošto zbog jake zime nije bilo moguće iskopati grobnice, ustaše su mještane obližnjeg Jablanca, prevezli skelom u Donju Gradinu i pobili ih, zapalivši ih u kućama prognanih Gradinjana. Od tada, pa do posljednjeg dana postojanja logora III Ciglana, masovne likvidacije zatočenika vršene su u Donjoj Gradini.

Na devet grobnih polja nalazi se 105 masovnih grobnica ukupne površine od 10 130 m².

Limani

Posebna grobarska skupina zatočenika svakodnevno je zakapala leševe ubijenih u velike rovove koji su bili iskopani u neposrednoj blizini logorske ograde na lokalitetu Limani (jugoistočni ugao velikog logora), kao i u samom logoru.

Prilikom uređenja spomeničkog prostora logora III Ciglana u Jasenovcu, uređene su i obilježene masovne grobnice na logorskom groblju Limani. Na Limanima se nalazi sedam masovnih grobnica. Ukupna površina groblja je 1.175 m².

Na Limane je 2002. prenešena (s prostora ispred Memorijalnog muzeja) brončana ploča s ispisanim stihovima iz poeme "Jama" Ivana Gorana Kovačića.

Granik

U međuratnom razdoblju Granik je imao funkciju dizalice korištene za utovar i istovar riječnih brodova. U jesen 1944. Granik je postao mjesto masovnih likvidacija. Zatočenici bi bili dovođeni na rub drvenog platoa. Ruke, na kojima su im ustaše vješale teške metalne predmete, bile bi im vezane na leđima. Ustaše su ih zatim udaranjem različitim tupim predmetima u glavu bacali u rijeku Savu.

Zvonara

Jedno od stratišta unutar samog logora Ciglana bila je „Zvonara“, odnosno zgrada logora pretvorena u zatvor. Nalazila se na samom ulazu u logor.

„Prije ubojstava u Gradini, ustaše su mnoge žrtve, koje su htjele još pred smrt teže kazniti, stavljali u „Zvonaru“, jednu šupu na desnoj strani pri izlazu iz logora. U toj su šupi stajala zvona, skinuta s pravoslavnih crkava, od čega je ona  i dobila to ime. Mnogi zatočenici prolazili su pokraj „Zvonare“ i slušali vapaje nesretnih žrtava. Nekoliko je sretnika uspjelo izaći nekom ludom srećom iz „Zvonare“ i pričali su nam o toj kuli užasa.“

Nikola Nikolić, Jasenovački logor smrti, Sarajev, NIŠP Oslobođenje, str. 81.

 

„Prostorija, ili bolje – velika šupa, za pogled – samo jazbina, s toliko mraka, da se u njoj kažnjeni zatočenici samo glasom i dodirom prepoznavali. Puna preostala ugljenskog praha cvatućih vremena, jedino s tim u sebi, bila je ostatak tvornice zvona Ozrena Bačića. I na tom prahu se sjedilo, spavalo, a najviše klečalo. Zato, što se od iznemoglosti nije moglo stajati na nogama, u gladi pa i čeznuti za hranom nije se moglo sjedeći, a spavalo se gotovo i nije…“

Đorđe Miliša, U mučilištu-paklu Jasenovac, Zagreb, Naklada Pavičić, 2011, str. 132.

Međustrugovi i uskočke šume

Međustrugovi i Uskočke šume nalaze se na oko 8 km udaljenosti od sela Gornji Varoš uzvodno rijekom Savom, odnosno nekoliko kilometara južno od sela Vrbovljani. Označavaju stratišta na kojima su počinjeni masovni pokolji i strijeljanja zatočenika iz ustaškog logora V Stara Gradiška, naročito tijekom 1944.

U Uskočkoj šumi je 1946. ekshumirano 967 žrtava (311 muškaraca, 467 žena i 189 djece) iz četiri masovne grobnice. Posmrtni ostaci ovih žrtava kasnije su sahranjeni u zajedničkoj grobnici na logorskom groblju u Staroj Gradišci. Posmrtni ostaci identificiranih žrtava preneseni su u krajeve iz kojih su bile dovedene u logor (gotovo isključivo radilo se o žrtvama s područja Srijema).

U šumi Međustrugovi u jednoj grobnoj jami velikih dimenzija sahranjeno je oko 1.000 žrtava. Međusobno isprepletene, bez grobnih priloga, ove su žrtve pobacane gole u jamu. Njihova identifikacija i iskopavanje nije bilo moguće zbog stanja i položaja u kojem su nađene. Između ostalih u ovoj masovnoj grobnici sahranjen je veliki broj mještana sela Vrbovljani.

Galerija


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE