HeaderImg image

Reakcija Spomen područja Jasenovac povodom neprimjerenih postupaka maturanata

27.05.2022.

DSC01100.jpg

Spomen područje Jasenovac ovim putem osuđuje događaje koji su se dogodili u Slavonskom Brodu i Dubrovniku prilikom posljednjeg dana školske godine za maturante. Zabrinjavajuće je da neki maturanti koji završavaju srednju školu nisu stekli znanja kojom bi se se kritički odnosili prema razdoblju Drugog svjetskog rata, kada su počinjeni masovni zločini holokausta i genocida, te da trenutke u kojima bi trebali obilježiti uspješno završenu srednju školu proslavljaju uz visoko podignutu desnu ruku na nacistički/fašistički/ustaški pozdrav.

Problem je još ozbiljniji ako takve postupke, kao nešto negativno nisu u stanju prepoznati profesori i roditelji učenika. Korištenjem simbola, pozdrava i pjesama pod kojima su se vršili masovni zločini, još se jednom ponižavaju i vrijeđaju žrtve, a takvi postupci pokazuje potpuni nedostatak empatije.

Ovakvi slučajevi samo potvrđuju važnost edukacije o zločinima genocida i holokausta, te organizaranja terenske nastave u sklopu koje bi školske grupe posjetile Spomen područje Jasenovac.

 

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac


JAVNA USTANOVA SPOMEN-PODRUČJE JASENOVAC

Braće Radić 147, 44 324 Jasenovac

www.jusp-jasenovac.hr

tel-faks:+385 44 672 3 19


RADNO VRIJEME

1. ožujka - 30. studenog

Ponedjeljak - nedjelja: 9 - 17 h

Državnim praznikom muzej ne radi.


KAKO DO NAS

UPUTE